Jom buat experimen clouds server (ssd-vps) yang aku rasa murah kat Digital Ocean

Selain dari Google Compute Engine dan Amazon EC2, aku jugak tengah buat experiment kat satu lagi clouds provider yang aku rasa memang berbaloi-baloi.. just USD5 (~RM15) per month.

img_01
SSD tu..

So dari control panel, senang jer nak setup satu server.. just klik2 then server ready. Password root akan di-emailkan.

img_02
OS semua Linux yer. No Windows!

Tapi, community nyer tutorial memang aku rasa superb untuk beginner. Semua command boleh copy and paste jer. Tu pasal la aku testing sebab semua tutorial dia memang senang nak follow. Kalau compare ngan GCE ngan EC2, Digital Ocean ni lagi friendly dan tempat yang bagus untuk start.

Cuma, satu jer yang macam kureng sikit, semua korang kena setting.. dari security sampai la port korang kena make sure semua selamat. Tapi since harga dia memang murah, so apa salah nya try kan..

Sekarang ni aku nak kurangkan kos operasi Msjbox ni, so itu pasal lah aku tengah nak cari tempat yang agak mampu milik sementara waktu ni.

This entry was posted in Msjbox, Technology and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Jom buat experimen clouds server (ssd-vps) yang aku rasa murah kat Digital Ocean

  1. romzi says:

    Jun, MSJbox ada gik eh? hehehhee lamak dah sik follow..

Leave a Reply