Check & Bayar saman online guna MyEG

Semasa aku balik dari berendam di Pangkor, aku telah mendapat surat chenta saman dari pak polisi kerana telah berjaya menangkap aku semasa mengelak memotong kereta kat double line.

Dan, lebih tak best, bulan ni jugak insuran & roadtax kereta meninggal dunia mati. Maka, aku kena setelkan dengan cepat & pantas saman aku tu.

Ada beberapa website yang boleh diguna untuk check saman online dan bayar sekali:

So, aku pilih MyEG sebab dia agak femes sikit dari Rilek tu. Jom aku tunjukkan cara-caranya:

1) Register – Kena kena isi form yang panjang berjela-jela dulu.

pic01

2) Check – Klik pada PDRM, dan masukkan No IC.

pic02

Klik pada logo PDRM. Dan letak No Ic.

pic03

3) Bayar – gune FPX.

pic05

Sebenarnya aku nak tunjuk step by step, tapi sebenarnya aku dah buat dulu minggu lepas sebelum aku buat entry ini. So, itu sahaja yang dapat aku ceritakan.

Nota Kaki: Untuk proses bayaran ni memang susah sikit, sebab masa aku bayar ada masalah sebab lepas aku transfer payment, sistem dia tak print resit rasti PDRM! So aku kena la pulak contact customer service, then nak kena email no rujukan FPX tu. Leceh tul!

15 comments

  • smlm incik romzi dpt surat peringatan tok byr saman gak.. sekali cek ada 3 saman.. ayooo.. kopak…

  • To check saman kenderaan milik syarikat Fujitsu

  • myeg payment gateway performance very bad, kompeni berhad konon, pirahhh, lagi cas 2 hinggit, sapa progrmmer upahan mereka ni, tgk orng guna apache, dia pun tibai apache, tapi macam main tibai kromo setting shj.

  • i would like very much who can solve this problem..my brother sold his car about 10yrs ago…and this car still under his name .the problem is this guy simply drive and park anyhow…can the police man compound the car and let it be compound..?? i don’t want my brother name to be bad..how can my brother pay the saman which he didnot commit and furthermore the car is in Miri and my brother at kuching.. i just wish the police can compound the car..

  • keta kena saman bukan laju sangat lebih sikit je aku kena tembak oleh peronda la….main belakang rm300 tda komperami mampus

  • tips untuk mengelakkan kena saman..

    1. Jangan beli kereta @ motor..guna bas atau kenderaan awam.
    2. kalau ader kereta, jangan bawa kat atas jalan simpan kat garaj.
    3. kalau bawa kereta keluar..pastikan anda ikut peraturan kalau highway 110. anda bawa 50 km/j atau kurang ke tahap 0.
    4. paling penting bawa dokumen penting spt lesen, surat beranak atau lain2…kalau ader roadblok bagi semua…
    5. tak kurang penting baca doa..doa perjalanan , doa balik kampung , doa tak kena saman atau doa2 lain yg berkaitan.

    ok lah..
    selamat mencuba.

  • kenape tiap kali nak cek apa-apa mesti tak keluar …..
    keluar pun yang bukan-bukan bencilah.

  • nape ni tak berjaya nak semak saman

  • baru je bayar saman online kat myeg… memang laju and simple. cuma kena bayar caj RM2 per saman yang tak enak sikit… but on the whole, very efficient, senang keje takyah pi balai polis beratur…

  • check saman

Leave a Reply